واقعیت این است که به راحتی نمیشود بهترین دوربین موبایل را پیدا کرد؛ پس یک بار هم که شده وقت بگذارید و یاد بگیرید این دوربینها هرکدام چه کاری میکنند و این اصطلاحات هرکدام چه معنا و مفهومی دارند.
اول از همه بدانیم مگاپیکسل چیست؟
یکی از اصلیترین مشخصات دوربین موبایل، تعداد عناصر کوچک تصویر در یک عکس است که به آن میگویند «پیکسل».
پیکسل همان نقاط یا مربعهای ریزی است که یک تصویر دیجیتالی کامل را تشکیل میدهند. مثل پازلی که کنار هم چیده میشود تا تصویری بسازد.
یک میلیون پیکسل به عنوان مگاپیکسل شناخته میشوند.این بلوکها در ردیفها و ستونهایی شبیه صفحه شطرنج اما در مقیاس بسیار بسیار کوچکتر قرار گرفتهاند.
یک عکس ۱۲ مگاپیکسلی از دوازده میلیون پیکسل ساخته شده است. هرچه عدد مگاپیکسل یک دوربین گوشی هوشمند بیشتر باشد، میتوان گفت وضوح عکسها نیز بالاتر است.
امروزه در مشخصات دوربین موبایل شاهد تعداد مگاپیکسل بالا، حتی تا ۱۰۸ مگاپیکسل هستیم.
با این وجود بهتر است با مگاپیکسلهای بسیار بالا گمراه نشوید. عدد مگاپیکسل به تنهایی نشاندهنده این نیست که یک محصول بهترین دوربین موبایل را دارد. عوامل بسیاری دیگری نیز وجود دارند که بر کیفیت تصویر تأثیر میگذارند.
پس درست است که هرچه مگاپیکسل دوربینی بالاتر باشد بهتر است اما فریب آن را نخورید چون مشخصات دیگری هست که باید بدانید.
اندازه سنسور
سنسور دوربین موبایل دستگاهی است که نوری وارد شده به دوربین را میگیرد و از آن یک تصویر دیجیتالی تولید میکند.
میتوان گفت که جایگزین حلقه فیلم عکاسی در دوربینهای قدیمی است. اندازه سنسور مهم است، زیرا هرچه سنسور بزرگتر باشد، به طور بالقوه میتواند نور بیشتری دریافت کند. هرچه نور بیشتری دریافت کند، کیفیت تصویر بهتر است. این امر به ویژه در مشخصات دوربین موبایل به دلیل محدودیتهای اندازه از اهمیت ویژهای برخوردار است.
سنسورهای تلفنهای هوشمند بسیار کوچکتر از سنسورهای موجود در دوربین های حرفهای هستند.
اندازه سنسور به اندازه فیزیکی آن اشاره دارد، اما وقتی صحبت از تعداد واقعی آن میشود، همه چیز کمی گیجکننده میشود. تولیدکنندگان مختلف تمایل به استفاده یا اظهار دارند از روشهای مختلف اندازه گیری برای سنسور دارند.
اندازه سنسور تلفن هوشمند معمولاً با استفاده از اینچ (”) یا کسرهای اینچ بیان میشود.
آنچه شما باید در مورد مشخصات دوربین موبایل درک کنید این است که هرچه به یک اینچ کامل (۱ اینچ) نزدیک شوید، سنسور بزرگتر است. چرا این مهم است؟ زیرا اندازه سنسور در اندازه پیکسلها تأثیر دارد. همانطور که قبلاً اشاره شد، سطح یک سنسور حاوی میلیونها عکس سایت است که به عنوان پیکسل نیز شناخته میشوند و وظیفه ضبط نور را دارند.
اندازه پیکسل عکس دوربین موبایل
در این مقاله چند بار در مورد پیکسل و مگاپیکسل صحبت کردهایم. حالا میرسیم به اندازه هر پیکسل موجود در سنسور.
این اندازه با میکرومتر اندازه گیری میشود، که اغلب به آنها میکرون هم میگویند. یک میلی متر (۱ میلی متر) برابر با ۱۰۰۰ میکرومتر (۱ ۰۰۰ میکرومتر) است..
دوربینی با سنسور که پیکسلهای بزرگ دارد، مطلوبتر است؛ زیرا هرچه پیکسلها بزرگتر باشند، به احتمال زیاد کیفیت تصویر عالی خواهید داشت.
یک سنسور دوربین موبایل با اندازه پیکسل 2.4 میکرومتر (مانند آنچه در Huawei’s P40 Pro وجود دارد) به مراتب برتر از حسگری است که اندازه پیکسل کوچک آن فقط 0.8 میکرومتر است. پیکسلهای بزرگ روی سنسور نور بیشتری جمع میکنند و نویز دیجیتالی کمتری هنگام ثبت تصویر تولید میکنند.
اندازه پیکسل بزرگتر به ویژه برای گرفتن عکس در نور کم ایدهآل است. یک دوربین موبایل با پیکسلهای بزرگتر به احتمال زیاد در شب عکسهای واضحتری نسبت به دوربین با پیکسل های کوچک میگیرد.
در واقع به دلیل اینکه پیکسلهای بزرگتر میتوانند جزئیات نوری با ارزشتری دریافت کنند پس در نهایت در نور کم میتوانند عملکرد بهتری داشته باشند.
به عبارت دیگر، یک سنسور دوربین تلفن هوشمند ۱ / ۲.۵ اینچی با ۱۲ میلیون پیکسل (۱۲ مگاپیکسل) دارای پیکسل بزرگتر از سنسور مشابه با ۲۰ میلیون پیکسل (۲۰ مگاپیکسل) ولی اندازه کوچکتر است.
در این حالت، سنسور ۱۲ مگاپیکسلی میتواند در نور کم از سنسور ۲۰ مگاپیکسلی بهتر باشد. با این حال، دوربین ۲۰ مگاپیکسلی وضوح بیشتری خواهد داشت.
دیافراگم دوربین گوشیهای موبایل چقدر تاثیرگذار است؟
دیافراگم یکی دیگر از مشخصات دوربین موبایل است که هنگام خرید یک گوشی باید به آن توجه داشته باشید.
دیافراگم در واقع، دهانه قابل تنظیم بین لنز و سنسور است که ورود میزان نور را به سنسور کنترل میکند.
اینکه دیافراگم چقدر پهن یا باریک است با عدد f بیان می شود. به عنوان مثال f / 2 به معنای دیافراگم گستردهتر ازf / 16 است. هرچه دهانه یک دوربین در موبایل گستردهتر باشد، نور بیشتری نیز از خود عبور میدهد. هرچه دهانه کوچکتر باشد، نور کمتری وارد میشود.
در دوربین گوشیهای هوشمند که گرفتن حداکثر نور از اهمیت بالاتری برخوردار است، داشتن بیشترین دیافراگم گستردهتر بسیار ایدهآل است. هرچه f-stop پایینتر باشد، دوربین گوشی هوشمند شما میتواند نور بیشتری را ضبط کند و بدیهی است که نور بیشتر به معنای تصاویر بهتر است.
گرچه این مورد از مشخصات دوربین موبایل یعنی همان دیافراگم قابل تنظیم است، اما این نکته را فراموش نکنید که در اکثر دوربینهای گوشیهای هوشمند، دیافراگم ثابت است و تعداد f از یک مدل به مدل دیگر متفاوت است.
دیافراگم ثابت برخی از گوشیها f / 2.0، برخی دیگر f / 1.7 یا حتی پایین f / 1.4 است.
نکته جالب توجه این است که دیافراگم متغیری در برخی از تلفن های هوشمند متغییر است.
به لنزها و فاصله کانونی دقت کنید
اصطلاح «فاصله کانونی» که با واحد میلیمتر اندازه گیری میشود، به فاصله بین سنسور تصویر دوربین و جایی که نور همگرا است و تصویر را در داخل لنز متمرکز میکند، اشاره دارد.
دیافراگم یکی از مشخصات اصلی است که در سایتهای مرجعی چون دگزومارک برای مشخص کردن بهترین دوربین موبایل در نظر گرفته میشود. با این حال، اندازه ارائه شده در اکثر مشخصات دوربین موبایل مانند معادل فریم کامل و نه فاصله کانونی واقعی دوربین گوشی هوشمند است، که بسیار کوچکتر است.
فاصله کانونی کوتاه برای عکاسی از مناظر با تلفن عالی است، زیرا به شما زاویه دید گستردهای میدهد که بیشتر صحنه را ثبت کنید.
هرچه فاصله کانونی یک لنز بیشتر باشد، سوژه شما بزرگتر نشان داده میشود و صحنهای که در قاب مشاهده میکنید، کمتر است. این مساله برای عکاسی پرتره، جایی که توجه به شخص است و نه مناظر، بسیار مناسب است. در بسیاری از موارد، دوربینهای عقب در تلفنهای هوشمند با چندین دوربین دارای لنزهایی با فاصله کانونی متفاوت هستند.
فاصله کانونی بزرگتر به معنای کاهش زاویه دید و بزرگنمایی بیشتر است. این ویژگی به صورت ملموس در مورد لنز تله فوتو موبایل قابل درک است.
زاویه دید لنز واید موبایل حتی نسبت به لنزهای زاویه دید گستردهتر است، زیرا فاصله کانونی آنها کمتر است مانند لنزهای ultrawide 16 میلی متری که در X2 Pro وجود دارد.
تلفن های هوشمند با دوربین دوگانه معمولاً دارای یک لنز زاویه دید عریض و یک لنز تله فوتو هستند اما ترکیبات دیگری از این لنزها وجود دارد. فاصله کانونی و زاویه دید این لنزها با توجه به سازنده موبایل، متفاوت است.
عدسیهای لنز در دوبین موبایل
در یک لنز دوربین موبایل، معمولاً بیش از یک عدسی نوری شیشهای منفرد وجود دارد. در واقع شیشهها یا عدسیهایی که یک لنز را تشکیل میدهند روی کیفیت عکسی که ثبت میشود تاثیر دارند.
از هر لنز به عنوان «عنصر» یا lens element یاد میشود.
به طور مثال در مشخصات دوربین موبایل Xiaomi Mi Note 10 7 لنز وجود دارد. به طور کلی اعتقاد بر این است که تعداد عدسی لنز بیشتر به معنای کیفیت بهتر تصویر است. البته حواستان باشد که این فاکتور به تنهایی فایده زیادی ندارد.
تثبیتکننده تصویر یا OIS
OIS از دیگر مشخصات دوربین موبایل است که در خرید یک گوشی هوشمند و پیدا کردن بهترین دوربین موبایل باید به آن توجه ویژه داشت.
OIS یا همان تثبیتکننده تصویر به روشی اشاره دارد که دوربین موبایل لرزش را هنگام ثبت عکس یا ویدیو کاهش میدهد.
این کار برای جلوگیری از تاری عکس است.
تثبیتکننده تصویر میتواند به صورت مکانیکی (OIS) ، دیجیتالی (EIS) یا از طریق ترکیبی از هر دو (AIS) باشد.
تثبیتکننده نوری تصویر (OIS) با حرکت دادن حسگر تصویر یا لنزها با استفاده از ژیروسکوپ، حرکت جزئی و لرزش دوربین را تا حد زیادی خنثی میکند. این ضدحرکت به کاهش میزان تاری تصاویر شما که بیثبات گرفته میشود، کمک میکند.
تثبیت کننده تصویر الکترونیکی(EIS) بیشتر از آنکه یک عملکرد مکانیکی باشد، یک اثر پردازشی پس از گرفتن عکس و متکی به نرم افزار است. به دلیل نحوه کار به صورت دیجیتالی، بهترین گزینه برای ضبط ویدیوی پایدار با گوشی هوشمند است.
. AIS مخفف Artificial Intelligence Stabilization است و تفاوت چندانی با EIS ندارد.
دیدگاه خود را بنویسید